Beroepen in de civiele techniek

Ben je geïnteresseerd in de opleiding civiele techniek, studeer je civiele techniek of heb je civiele techniek gestudeerd en vraag je jezelf af welke civiele techniek vacatures er nou eigenlijk voor jou beschikbaar zijn? Hieronder lees je meer over wat je kunt worden met een opleiding civiele techniek.

Wat leer je met een opleiding civiele techniek?

De opleiding civiele techniek focust zich op studenten die zich interesseren in het opzetten van projecten, van de initiatief en ontwerpfase tot het uitvoeren, beheren en monitor ervan. De aandacht ligt dan op bouwwerken en waterschap. De projecten waarmee je vervolgens mee te maken krijgt zijn ter land, ter zee en in de lucht. De drie grootste vakgebieden, het water, de bouw of transport, bieden een ruim aanbod van banen. Het bouwen van wegen, dijken, vliegvelden, spoorwegen en waterwegen zijn civieltechnische werken waar jij je mee bezig zult kunnen houden. Uitdagingen in de civiele techniek zijn bijvoorbeeld het bouwen van waterwerkingen die het water verdelen tussen mens, landbouw en de natuur, de bouwprocessen en technieken achter het bouwen van tunnels, bruggen en gebouwen.

Beroepen in de civiele techniek

Met een opleiding civiele techniek kun je een heel scala aan beroepen uitoefenen, zowel in de publieke als de private sector. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan overheidswerk, zoals projectleider of ingenieur of adviseur bij verschillende instanties zoals waterschappen. In de private sector kun je dit soort beroepen, zoals ingenieur of adviseur ook uitoefenen, maar je kunt ook werkvoorbereider, manager of directeur worden. Afhankelijk van het stadium van het eindproduct kun jij een ontwerper zijn, die bijvoorbeeld gebouwen en bruggen bedenkt. Daarnaast kun je  constructeur zijn, die vervolgens het bouwwerk op papier zet, met de juiste berekeningen en tekeningen. Nadat dit op papier staat, kun je als manager van een project aan het werk, die ervoor zorgt dat alle handelingen binnen het project in goede banen worden geleid en op elkaar aan sluiten, met oog voor het geheel. Een civiel ingenieur kan zich focussen op een heel specifiek onderdeel van civiele techniek, maar kan zich ook focussen op het overkoepelende. Het is maar net waar je interesse ligt.